fredag 6 november 2015

Ridhuset är helt klart!

Nu är ridhuset klart på riktigt och som ni sett i tidigare inlägg så har vi redan börjat använda det.


Ridhuset har ett yttermått på 25 x 48 meter.
Då det inte är isolerat och dom bärande stolparna är raka så blir innermåttet ca 24 x 47 meter.

Det känns faktiskt riktigt bra!

Jag hade tänkt att ge en utförlig beskrivning över kostnader, men min kära man vill helst förtränga kostnaden för det hela och inte påminnas om pengar så jag får respektera det.

Jag kommer däremot berätta om vem som är leverantörer för dom olika delarna. För er som har några miljoner extra som ligger och skräpar och önskar ridhus så kan ni kontakta leverantörerna för att få en offert. Dom har full koll på kostnaderna för ridhuset och kan svara snabbt.


Dom flesta ridhus har låg taklutning och så också vårat. En taklutning på 18 grader tycker jag personligen inte är vackert men det var det som stålkonstruktionen erbjöd. Jag valde därför att rita ridhuset så att man lurar ögat så man uppfattar att ridhuset har 40 graders taklutning precis som alla andra hus på gården. Jag valde att rita in en utbyggnad mitt på den långa fasaden med 40 graders taklutning. Jag lade även till det åttakantiga fönstret uppe i gaveln som vi har på dom andra husen. Nu uppfattar man att ridhuset har samma takvinkel och är i samma stil som gårdens övriga hus.


Jag tycker det är viktigt att husen på en gård hänger ihop. 

Just nu ser det tomt ut ovanför dörren på utbyggnadens gavel. Ett tag hade jag tänkt ha en skylt i plåt där bokstäverna var utskurna och att ljus skulle sippra ut genom dessa. Här är ett förslag:


Nu är jag däremot mera inne på att göra en traditionell lösning med en vacker lampa över dubbeldörren som kommer från Wester Byggträ.

Jag hittade en vacker hos Möbler och Ting i Grillby.
Dom har förövrigt riktigt många fina saker. Visst hade den störta lampan passat?
Kostnad kr 2.450,-


Jag behöver några fler lampor på fasaden, men just lampan från Möbler och Ting hade varit ett vackert smycke över dörren. Jag tror bestämt att jag åker och köper den i helgen.

Själva ridhuset är levererat och uppsatt av Plåthuset i Enköping
Dom har levererat ALLT och gjort ett riktigt bra jobb med att både leverera ridhuset enligt mina ritningar och satt upp det på ett riktigt snyggt sätt.

Kostnaden för detta ridhuset jämfört med ett vanligt ridhus är ca 400.000,- kronor dyrare.
Det är fönstren och utbyggnaden som gör dom extra kostnaderna. Det är också fönstren och utbyggnaden som gör ridhuset tycker jag. Kolla på Plåthusets hemsida för priser. Dom har en enkel ridhall med prisuppgifter där. HÄR är länken till ridhallen.

Vi valde också att bygga ridhus i plåt med stålbalkar både för kostnadens skull men också för att det nästan är underhållsfritt. För att få känslan av trä valde vi att ha liggande plåtpanel.
En annan fördel var att vi kunde få stålbalkarna vitmålade. Detta gör att ridhuset känns större. Med mörka balkar "ramlar" liksom taket och väggarna in på en.

När jag har varit inne i andra ridhus har jag reagerat på att dom flesta är för mörka och känns instängda. Jag ville inte ha ett sådant ridhus så jag ritade därför ett ridhus med mycket ljusinsläpp och där det finns en koppling mellan ute och inne. För att få just den kopplingen har vi valt att både ha djupa fönster mot norr och väst (där vinden blåser som mest ifrån) och vindnät på fasaden mot syd och gaveln mot ost som har skogsdungar bara några meter ifrån.

Ett fullt isolerad ridhus med värme hade såklart varit underbart om vintern, men kostnaden för ett sådan är några miljoner extra, så det har vi prioriterat bort.
Om sommaren kan ett isolerad ridhus verka instängd och vi hoppas att detta ridhus skall tillfredsställa alla våra önskemål året om. Dom riktigt kalla dagarna lär vi nog inte rida ändå.

Såhär ser ridhuset ut nu när det är klart:


Såhär såg ridhuset ut i mitt arkitektprogram:


Det är en skillnad mellan verklighet och ritning som jag själv har reagerat på men som jag upptäckte alldeles för sent. 
Ser ni det?

Jo, vindskivorna är svarta på det färdiga resultatet medan vindskivorna och undertaket är vitt i "min" värld. Taken upplevs mera nedsänkt med det svarta och mera luftigt och upphöjd med det vita.
Ja, ja - misstag sker - ibland får man bita sig i läppen och hålla en god min. Jag upptäckte det när dom var klara och såg att dom hade gjort ett riktigt bra jobb. Det var bara färgen som var fel.
Det fick bli svarta vindskivor.

Jag hade ritat in ett litet torn på ridhuset. Den har inte kommit dit än, men det önskar jag att det gör. Det är det där lilla extra som gör att ett platt ridhus blir mera spännande.

Det är inte bara fönstren som gör att ridhuset upplevs väldigt positivt på insidan. Vi har även valt att ha vindnät på två av sidorna. Det ser kanske inte så positivt ut på utsidan, men från insidan ser det ut som om man tittar på olika små tavlor med solglasögon.
Vindnätet är svart och skuggar för den starka solen, men släpper ändå in ljus och luft så att inomhusklimatet blir skönt.


På ena gaveln är den öppningsbar så att man kan köra in stora maskiner om det skulle behövas. 
På långsidorna har vi valt att ha dom stängda.
Från utsidan ser det stängt ut, men från insidan ser det ut som det är öppet. Vi har valt att ha vindnät mot två skogsdungar och hästhagen så att det blir vackert att titta ut.

Vindnätet har vi köpt från Gilo.nu

Nätet tillverkas i Tyskland och säljs under namnet Lubratec.
Det kan måttbeställas enligt kundens önskemål och det passade oss riktigt bra.


Även om vi hade en plan tomt upptäckte vi att det fanns lite berg som dök upp precis där ridhuset skulle ligga. Det syntes inte när vi stod på tomten, men när vi började med markarbetet upptäcktes det. Det var inte mycket,  men det behövdes sprängas lite.


Gustav Larsson på Larssons Entreprenad har hjälpt oss med grundarbetet till ridhuset.
Han har även gjort allt grundarbete på hela gården.
Vi kan väl säga att vi gillar Gustav och att han gör ett bra jobb. 

Det var bara lite som skulle sprängas, men när allt hade sprängts så såg det plötsligen så mycket mera ut.


Gigantiska gropar fick grävas för plintarna till ridhuset.


Det var spännande när bygget påbörjades under sommaren.


Precis när vi åkte på semester i juli sattes skelettet av stålbalkar upp.

 

När vi kom hem från semestern stod skelettet nästan klart.
Sen fick vi vänta ett tag så att även byggarna kunde ta semester.


Det var riktigt roligt när semestern var slut och bygget började sätta fart igen!


Fort gick det och vipps, så hade vi ett ridhus!


När man har en plan mark så tycker man ju att det vore enkelt att "slänga" upp ett ridhus, men så enkelt är det inte. Det är en hel del grundarbete och precis som allt annat måste grundarbetet göras noggrant.

Stenkista för dagvatten:


Plintar och markduk:


Grunden skall plattas till:


Massa skall fyllas på!

Och sedan skall den riktas så att allt blir rakt - och platt.

Underlaget är väldigt viktigt. Det är inte bara att fylla på lite grus. Här skall det göras enligt alla konstens regler.

Först är det avjämnat med ett tunt bärlager. Sedan fiberduk. Slutligen har vi valt 20 cm mosand med hög lerhalt som Björnbergs Åkeri och Grus i Nykvarn har kört ut till oss.

Mosand är det perfekta reiningunderlaget, men det tar lite tid före det sätter sig så att det blir helt perfekt för slidestops. För andra riddicipliner skulle säkert underlaget varit perfekt redan nu, men vi måste jobba lite mer för att få det nedersta underlaget att sätta sig så att dom översta 7 cm blir fluffigt. För att få till detta behövs en skärande harv som skär underlaget som en osthyvel.
 Vi har en sådan harv, men det krävs lite extra jobb.


Och vattning..... mycket vatten har fyllts på så att underlaget skall sätta sig.
Nu skall ju sanningen fram att egentligen vet jag inte så mycket om underlaget. Det är Håkan som har full koll på det och som nitiskt har jobbat med underlaget.

Jag får bara citera honom; "skaffa en riktig harv", "inget kommer gratis", "man får jobba med underlaget". 
Och han har jobbat och kört många mil runt, runt och runt med både harv och vattentank!

Snart blir det nog perfekt skall ni se!


Det har faktiskt varit Håkan som har jobbat mest med ridhuset. Jag har "bara" ritat härligheten och skickat in handlingarna för bygglov samt haft kontakten med kontrollansvarig.
Håkan har gjort resten och det är här timmarna läggs.
Han han gjort upphandlingar och haft koll på bygget under bygget gång.

Ridhusets skelett:


Färdigt ridhus:


Bara för att få bygglov för att bygga detta "enkla" ridhus i plåt så tog kommunen ut en bygglovsavgift på kr 72.558,- 
Vi tyckte det var hutlöst då bygglovsavgiften skall bygga på självkostnadsprincipen och vi hävdade att kommunens handläggare inte hade lagt ned så mycket pengar på att bevilja ett bygglov på ett ridhus utan några som helst faciliteter. Vår överklagan beviljades inte och vi fick punga ut pengarna.
Mer information om bygglovsavgiften bloggade jag om HÄR.

Jag vet att jag inte kan göra något åt det, men det irriterar mig gränslöst att betala för något som inte ger mervärde. Nu står ridhuset uppe och jag får väl göra som min man och glömma alla kostnader. Allt är betalat, vi är lyckliga - så då stänger vi luckan för allt grus i maskineriet och glömmer det.

Ridhuset fick bygglov - nu står det uppe!
Det ser bra ut!


Skelettet i somras:


Ridhuset i solnedgången:


Det bästa med ridhuset är faktiskt att det känns som man rider ute i en slags tyst bubbla. Det är ingen vind, ljudet minskar men ändå ser man ut:


Vindnätet på baksidan är inte så snygg, men då den döljs av skogsdungar så har vi valt att ha dom som stora öppningar täckt av svart vindnät. Ett tag var jag sugen på att sätta någon typ av spröjs utanför vindnätet, men då skulle utsikten från insidan förstöras.


På insidan är vindnätet magnifik. Den ger skydd mot både vind och starkt solljus.


I utbyggnaden har vi sittplatser och plats för harv och fyrhjuling.
Här ser vi Caroline som rider tidiga i morgondimman för Waldemar Wass på en av våra Western Clinics som vi arrangerar varje månad.
Nästa helg är det dags igen för årets sista westenclinic.


Det är ett härligt ljus i ridhuset, både från fönstren på väggarna och ljusinsläppet i taket.



Något som man kanske inte tänker på men som ger det bästa ljuset är led-belysningen med dagsljuslampor. Belysningen kommer ifrån Monte Verde.

Man tänker inte på belysningen en solig sommardag, men nu när det redan är mörkt om kvällarna är vi evig tacksamma för val av belysning. Att gå ut i ridhuset på kvällen ger en energikick både genom att rida, men också p g a den fantastiska belysningen. 
På Monte Verdes hemsida har dom skrivit mera om den smarta led-belysningen i just vårt ridhus. Klicka HÄR för mer information. 

Vi var faktiskt så nöjda att vi har köpt en sådan lampa till vårt kontor.
Jag som har så svårt med mörkret om vintern är överlycklig.
Det är underbart med ljusterapi på sitt egna kontor och sedan i sitt egna ridhus.

Dagsljuslampor rekommenderar jag till alla - både i ridhus och i vissa rum i sitt hem.




Det lyser mycket från alla fönster på både fasad och i tak på kvällen.
Här lyser ridhuset ikapp med fullmånen:


Jag har fått många förfrågningar över att rita ridhus. 
Tyvärr för er som frågar tackar jag nej till dessa uppdrag då jag väljer att jobba med att rita privata villor i klassisk och New England stil istället. Tiden räcker inte till att göra allt och jag prioriterar därför det jag tycker är roligast - att rita vackra villor. 

Ni som skall bygga ridhus är välkomna att inspireras av vårt och ni får gärna kopiera stilen. 

Nu loggar jag ut för helgen och tar en häst ut på en ridtur tillsammans med tjejerna som precis har kommit från skolan.



Önskar er en riktig trevlig helg!